Povești de succes ale fermierilor model incluși în rețeaua de transfer de cunoștințe a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți
O nouă poveste în fiecare miercuri
Weiss Berndt, 37 ani, Comuna Bazna, Fermă vegetală și apicolă
Fermă înființată in anul 2009. Suprafața inițială de teren lucrat în anul 2009 a fost de 20 ha,iar în prezent suprafața cultivată este de 50 ha.
Plotuna Ionela, PFA, comuna Sancraiu, județul Cluj
Doamna Plotuna Ionela îi îndeamnă pe toți fermierii, indiferent de mărimea exploatațiilor deținute să respecte prevederile codului de Bune Practici Agricole.
Dumitru Stan, comuna Balaciu, județul Ialomița
Domnul Dumitru Stan, în vârstă de 60 ani, administrează o fermă de tip gospodărie tradițională, cu 15 vaci, 30 oi, precum și câteva păsări: rațe, gâște, găini.
Ion Ene, comuna Balta Doamnei, județul Prahova
Domnul Ion Marius Ene, în vârstă de 48 de ani, este un fermier cu experiență, ce gestionează o fermă de legume în localitatea Balta Doamnei, județul Prahova, unul dintre cele mai importante bazine legumicole la nivel național.
Răzvan Iftimie, 31 de ani, Codăești, județul Vaslui
Ferma a fost înființată în anul 2010, prin achiziționare de teren. Gospodăria este axată pe creșterea animalelor (bovine pentru lapte, tăurași la îngrășat, tauri de prăsilă, porci), însă desfășoară activitate și în sectorul vegetal.
Crucianu Adrian, satul Coverca, comuna Panaci, judetul Suceava
Domnul Crucianu Adrian din satul Coverca, comuna Panaci, judetul Suceava se ocupă cu creșterea bovinelor de lapte.
Neag Horea-Petrișor, comuna Mărgău, județul Cluj
În zona montană a județului Cluj, nu departe de Masivul Vlădeasa, cel mai înalt vârf al Carpaţilor Occidentali, se găseşte situată comuna Mărgău.
Antoanela Butnariu, 58 de ani, comuna Săveni, județul Ialomița
Familia Butnariu se ocupă de cultivarea cerealelor din anul 1991, când au început să cultive terenurile moștenite de la părinți.
Alexandru Baciu, comuna Grădiştea, județul Călăraşi
Domnul Alexandru Baciu, 55 ani, căsătorit și cu 2 copii, administrează ofermă mixtă (vegetală şi zootehnie).
Monica Pitac, comuna Dobrovăț, județul Iași
Doamna Monica Pitacadministează o fermă de tip gospodărie tradiționalăîncomuna Dobrovăț, județul Iași. Doamna Pitac are 36 de ani, are 2 copii și este de profesie tehnician veterinar. A absolvit liceul agricol.
Raul-Cătălin Petrea,comuna Valea Seacă, județul Bacău
Raul-Cătălin Petrea are 28 de ani și a absolvit USAMV Iași. Mărturisește că încă din copilărie a fost pasionat de naturăși mașinării.
Ioan Pălășan, sat Mihai Viteazul, județul Mureș
Hotărât și experimentat, cu o viziune amplă asupra posibilităților de dezvoltare ale agriculturii și zootehniei românești, dar și foarte bine informat.
Peter Tamaș Nagy, comuna Acățari, județul Mureș
Domnul Peter Tamaș Nagy este acum fermier şi creşte peste 600 de vaci de carne din rasele Red Angus şi Black Angus, în comuna Acăţari, judeţul Mureş.
George Petrișor Ghenea, comuna Băleni, județul Dâmbovița
Domnul George Petrișor Ghenea, 30 ani, este un tânăr fermier ambițios și hotărât din Băleni, care gestionează cu succes o fermă de legume.
Petrica Florea, 50 de ani, comuna Potlogi, județul Dâmbovița
Exploatația zootehnică actuală a fost înființată în 2017, însă familia Florea se ocupă cu creșterea animalelor din anul 1990. Cu ajutorul veniturilor obținute din agricultură, familia a susținut toate cele 3 fiice să urmeze cursurile universitare.
Zanfir Nicoară, comuna Udești, județul Suceava
Zanfir Nicoară împreună cu fratele său Ioan Nicoară au înființat în satul Plăvălari, comuna Udești, exploatația zootehnică FERMA NICOARĂ SRL.
Constantin Cornel Vlad, orașul Ȋntorsura Buzăului, județul Covasna
Fiind de profesie tehnician veterinar și îndrăgind mult animalele, domnul Constantin Cornel Vlad pune bazele propriei ferme de creşterea taurinelor în anul 1996 în oraşul Întorsura Buzăului, județul Covasna.
Mihai Pârv, comuna Șepreuș, județul Arad
Mă numesc Mihai Pârv și am preluat ferma de la tatăl meu înanul 2013, când am depus un proiect pe Măsura 112, Instalarea tinerilor fermieri. Am preluat atunci 15 vaci cu lapte și un teren de 5 ha, iar în timp am ajuns la 40 de capete vaci de lapte.
Florentin Dobre, comuna Bascăvățul, județul Olt
Domnul Florentin Dobre are 43 ani și locuiește împreună cu soția sa Ionela și cei 2 copii ai lor, în localitatea Bascăvățul, județul Olt. În calitate de fermier, domnul Dobre deține în proprietate o suprafață de teren agricol de 10 ha, pe care o cultivă cu cereale.
Mostel Brabie, comuna Giuvărăști, județul Olt
Domnul Mostel Brabie, în vârstă de 47 ani, a păstrat tradiția familiei și, la fel ca și tatăl său, este fermier legumicultor. Alături de soție și cele două fiice domnul Brabie administrează, în localitatea Giuvărăști, jud. Olt, o suprafață de teren agricol de 5.35 ha.
Silvia Elena Vlagea, producător agricol, comuna Mărăcineni, județul Buzău
Deși este învățătoare, doamna Silvia Elena Vlagea administrează, în paralel, o fermă de animale, cuprinzând 6 bovine și 10 capre. Baza furajeră a animalelor este asigurată de 3 ha de teren cu plante de nutreț, 2.5 ha de pășune și un ha de fâneață.
Constantin Marian Tudor, comuna Gura Teghii, județul Buzău
Domnul Constantin Marian Tudor, consideră că relieful montan cu pășuni și fânețe este propice creșterii ovinelor și caprinelor, ocupație ancestrală pe aceste meleaguri. Administrează 40 ha pădure și 7.2 ha fâneață pentru a crește în condiții optime 231 ovine și caprine și 5 bovine.
Matiș Angela Cornelia, comuna Rîșca, județul Cluj
În calitate de reprezentant legal al fermei MATIȘ ANGELA CORNELIA P.F.A., doamna Angela Matișeste fermier activ și își desfășoară activitatea, împreună cu familia sa, într-o zonă de munte, în satul Rîșca, comuna Rîșca, județul Cluj.
Maria Ban, orașul Rupea, județul Brașov
Fermier ȋn oraşul Rupea, județul Braşov, doamna Maria Ban provine din Poiana Sibiului, dintr-o familie cu vechi tradiţii ȋn creşterea ovinelor. Din familie a deprins atȃt dragostea pentru creşterea oilor, cȃt şi meşteşugul preparării din laptele de oaie a unor brȃnzeturi, unanim recunoscute.
Elionora Urjan, orașul Nehoiu, județul Buzău
Doamna Elionora Urjan, PFA, este fermier în localitatea montană Nehoiu. Afirmă că s-a gândit să crească animale, neavând altă sursă de venit. A început cu 3 vaci, iar în prezent are 12 vaci, din care 7 cu lapte, 15 ovine și 40 de păsări și intenționează să-și dezvolte microferma. Administrează 7,5 ha de pășune și fâneață.
Nicolae Costea, orașul Covasna, județul Covasna
În căutarea unui fermier care să fie un exemplu în aplicarea bunelor pratici agricole, pentru organizarea grupelor de discuții cu fermierii din zona orașului Covasna, ne-am adresat conducerii Centrului județean APIA Covasna, care fără ezitare ne-a îndrumat către domnul Nicolae Costea.
Adrian Gaidarici, atestat producător, comuna Chiojdu, județul Buzău
Creșterea animalelor a fost ocupația de bază a familiei Gaidarici, iar fiul Adrian Gaidarici a hotărât să mențină această tradiție. Este medic veterinar și totodată proprietarul unei ferme de animale, care numără 200 ovine și 15 bovine.
Marius Petcu, 28 de ani, comuna Izbiceni, județul Olt
Domnul Marius Petcu a început activitatea în anul 2015. Este o afacere de care se ocupă toată familia, începând de la obținerea răsadurilor și până la vânzarea produselor, după cum se poate vedea și din fotografii.
Dan Gherasim, comuna Grănicești, județul Suceava
Domnul Dan Gherasim are 36 de ani și este fermier într-o o zonă specifică pentru cultura cartofului: satul Grănicești, județul Suceava. În prezent cultivată o suprafață de peste 60 ha și deține 300 oi, 6 porci și 5 vaci.