Monica Pitac, comuna Dobrovăț, județul Iași
Doamna Monica Pitacadministează o fermă de tip gospodărie tradiționalăîncomuna Dobrovăț, județul Iași. Doamna Pitac are 36 de ani, are 2 copii și este de profesie tehnician veterinar. A absolvit liceul agricol.
Istoricul fermei
Doamna Pitac a lucrat timp de 6 ani în agricultură, în Grecia. În anul 2003 a cumpărat un teren de 2000 de metri pătrați, pe care a început să construiască o casă. Acesta a reprezentat punctul de început în întemeierea fermei de familie. În anul 2005 a achiziționat primul tractor, la mâna a doua. Începand din anul 2009, ferma a fost extinsă prin achiziționarea de teren suplimentar. În prezent, familia deține 16 bovine și 6 porci. De asemenea, cultivăîn arendă o suprafață de 30 hectare.
Dificultăți în istoria fermei
Dificultățile întâmpinateîn derularea activității din fermă au legăturăîn primul rând cu fenomele climatice extreme, în special seceta din ultimii ani. De asemenea, ferma se confruntă cu lipsa forței de muncă, toată activitatea fiind susținutăprin aportul celor doi soți, ajutați de copiii de vârstășcolară. Domnul Pitac lucreazăîn construcții, iar doamna Pitac lucrează ca asistent veterinar. Familia se luptă cu dificultățile de zi cu zi ale fermierului român (închiderea târgurilor, interzicerea piețelor, utilizarea unor rase inferioare de bovine, cu productivitate scăzută, necesitatea accesării unor credite cu dobânzi mari pentru achiziția de utilaje).
De ce respect normele de eco-condiționalitate? Recomandări pentru alți fermieri privind adaptarea la normele de eco-condiționalitate
Familia Pitac consideră că avem datoria să respectăm natura, să protejam apa, solul și aerul pentru noi înșine, pentru familia noastrăși pentru cei care vor urma după noi. Acești fermieri respectă normele de eco-condiționalitate (SMR și GAEC), ca un răspuns firesc al unui fermier care își desfășoară activitatea cu responsabilitate. Familia încearcă să promoveze un mod de sustenabil de desfășurare a activității agricole, recomandă tuturor fermierilor să respecte normele impuse, deoarece doar astfel putem proteja mediul înconjurator, ce reprezintă baza activității în agricultură.
Bucurii generate de administrarea fermei
Bucuriile au legatură cu mulțumirea faptului căîși pot desfășura activitatea alături de cei doi copii școlari, că pot produce alimente sănătoase atât pentru familie, cât și pentru comercializare la scară mică.
Experiența realizării investițiilor.Investiții specifice în direcția respectării normelor prezentate în CBPA
Gunoiul de grajd este depozitat pe platformă. Familia a achiziționat, cu fonduri proprii, untractor de 52 cp, echipat cu toate utilajele necesare realizării lucrărilor agricole: remorcă, plug, balotieră, semănătoare.În anul 2016 a accesat fonduri nerambursabile prin PNDR, masura 6.1. Instalarea tinerilor fermieri. Prin acest proiect a construit un grajd de 216 metri pătrați, platformă de gunoi și fosă septică. De asemenea, a achiziționat un aparat de muls și o moară cu ciocănele.