Marius Petcu, 28 de ani, comuna Izbiceni, județul Olt
Domnul Marius Petcu a început activitatea în anul 2015, iar în 2016 a implementat primul proiect AFIR, în valoare de 50000€ pentru moderizare (centrală termică) și extindere (înființarea de noi solarii). Este o afacere de care se ocupă toată familia, începând de la obținerea răsadurilor și până la vânzarea produselor, după cum se poate vedea și din fotografiile alăturate, în care apare împreună cu fratele dumnealui.
Prin respectarea normelor de eco-condiționalitate nu poluăm și menținem calitatea mediului înconjurător, având acces la apă curată și la fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea fermei.
Protejarea apei împotriva poluării cu nitrați prin menținerea fâșiilor tampon în vecinătatea apelor de suprafață, protecția apelor subterane, respectarea perioadelor de intredicție a folosirii îngrășămintelor între 1 noiembrie și 15 martie, respectarea cantității maxime de îngrășămite la ha în funcție de panta terenului (160 kg/ha în cazul terenurilor cu panta până la 12% și 100 kg la ha pentru terenurile cu panta mai mare de 12%), dar și în funcție de cerințele solului, contribuie la îmbunătățirea calitățiivieții, la prevenirea intoxicației cu nitrați, care provoacă îmbolnăviri în rândul populației, precum și la încetinirea sau oprirea procesului de eutrofizare.
Recomandările se referă la informarea corectă cu ajutorul APIA, AFIR, dar și a altor instituții. Datorită acestui program avem acces la noi informații prin centrul de informare HelpDesk, call center și forumul puse la dispoziția fermierilor. Prin intermediul forumului putem participa la discuții cu alți fermieri și specialiști și putem afla noutăți legislative și metode de protejare a mediului înconjurător.