Ministerul Apelor și Pădurilor
Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți

Maria Ban, orașul Rupea, județul Brașov

Fermier ȋn oraşul Rupea, județul Braşov, doamna Maria Ban provine din Poiana Sibiului, dintr-o familie cu vechi tradiţii ȋn creşterea ovinelor. Din familie a deprins atȃt dragostea pentru creşterea oilor, cȃt şi meşteşugul preparării din laptele de oaie a unor brȃnzeturi, unanim recunoscute. Încă din copilărie, doamna Ban a participat alături de familie la activităţile din fermă, iar din anul 2011 a devenit fermier activ, prin preluarea în arendă a unor suprafeţe de pajişti, precum și prin ȋnscrierea la APIA. În acest mod, doamna Maria Ban a beneficiatde sprijinul financiar acordat fermierilor. Ȋn prezent, doamna Ban deţine o fermă zootehnică pentru creşterea ovinelor, cu o suprafaţă de 252 ha de teren agricol şi un număr de 680 capete ovine. Cultura principală o reprezintă pajiştile permanente utilizate prin păşunat raţional cu ovine sau cu fȃneţe pentru producerea furajului necesar ȋn perioada de stabulaţie.

Preocuparea pentru menţinerea unui mediu nepoluat şi pentru conservarea biodiversităţii s-a materializat ȋncă de la ȋnfiinţarea fermei, accesând Măsura Agro-mediu, P1 și P2 pentru pajişti. În anul 2018 a accesat și Măsura 11 ”Agricultură ecologică”.

Tehnologiile aplicate în fermă pentru ȋntreţinerea şi exploatarea pajiştilor respectă cerinţele măsurilor accesate, utilizȃnd gunoiul de grajd provenit din fermă pentru fertilizare, aplicat ȋn perioadele fără restricţii, ȋn doză maximă de 40 kg/ha N, iar păşunatul se realizează raţional pe parcele, ȋncărcătura de animale fiind sub 1 UVM/ha.

Pe suprafeţele utilizate ca fȃneţe cositul se realizează după data de 1 iulie, ceea ce permite regenerarea covorului vegetal prin autoȋnsămȃnţare şi conservarea biodiversităţii.

Cu sacrificii, muncă, mult efort și cu resurse proprii, doamna Ban a construit o fermă modernă, care cuprinde spaţii de locuit, cameră de prelucrare a laptelui, spaţii de maturare şi depozitare a brânzeturilor, precum și un saivan pentru stabulaţia ovinelor. Toate spaţiile construite au primit avizele pentru funcţionare.

  

Eforturile depuse se regăsesc ȋn cererea de produse ale clienţilor fermei, acestea fiind apreciate şi solicitate datorită gustului şi calităţii lor.

Respectarea Codului de Bune Practici Agricole reprezintă o practică de lucru obișnuită ȋn cadrul activității desfășurate în ferma doamnei Maria Ban, această practică fiind recomandată tuturor fermierilor.

Pentru a vă asigura o experiență de navigare plăcută și personalizată, folosim, împreună cu partenerii noștri, tehnologii precum cookies sau profilare și prelucrare automată a datelor, în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") și Regulamentului (UE) 2016/679 ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea, vă rugăm să citiți și să înțelegeți Politica de confidențialitate și Politica de cookie-uri.

Setări avansate
setări cookies