Dumitru Stan, comuna Balaciu, județul Ialomița
Domnul Dumitru Stan, în vârstă de 60 ani, administrează o fermă de tip gospodărie tradițională, cu 15 vaci, 30 oi, precum și câteva păsări: rațe, gâște, găini. Pentru a menține un venit constant, a luat hotărârea să transforme gunoiul de grajd provenit de la animalele din gospodărie în îngrășământ natural lichid și solid cu ajutorul râmelor, obținând un produs numit vermicompost.
Vermicompostul solid, utilizat ca materie primă, se obține cu ajutorul râmelor roșii de California, care toacă și consumă gunoiul de bovine, ovine, suine și cabaline în proporție de aproape 100%, lăsând în urma lor acest produs pământos.
Vermicompostul lichid este folosit ca stimulent natural pentru creșterea și dezvoltarea plantelor, aplicat prin sistemul de irigare, picurare și împrăștiere. Produsul lichid este obținut din vermicompost și apă.
Deoarece vermicompostul este un produs total natural, deversarea lui accidentală pe sol sau pe alte suprafețe sau prin amestecarea cu alți fertilizatori / îngrășăminte chimice nu produce distrugeri ale mediului, incendii sau explozii.
Istoria fermei și dificultăți întâmpinate în istoria fermei
Domnul DumitruStan a început activitatea în anul 2008, cu o exploatație de bovine de aproximativ 300 de capete. Din cauza unor probleme de sănătate nu a mai putut gestiona ferma. Din punct de vedere sanitar și administrativ au survenit mai multe probleme la nivel de fermă și a fost nevoit să reducă semnificativ numărul efectivelor, luând hotărârea de a transforma ferma de bovine într-o gospodărie cu mai multe specii de animale, dar într-un număr mai mic.
De ce respect normele de eco-condiționalitate?
Prin producerea îngrășământului natural sub diverse forme, domnul Dumitru Stan sprijină și încurajează alți fermieri în respectarea Codului de Bune Practici Agricole.
Recomandări pentru alți fermieri privind adaptarea la normele de eco-condiționalitate
Domnul DumitruStan recomandă folosirea îngrășămintelor organice, deoarece acestea îmbunătățesc calitatea și structura solului cu costuri reduse, cu mențiunea că, pentru a avea o eficiență maximă, îngrășămintele provenite din gunoiul de grajd trebuie depozitate corespunzător astfel încât să nu își piardă proprietățile.