Crucianu Adrian, satul Coverca, comuna Panaci, judetul Suceava
Domnul Crucianu Adrian din satul Coverca, comuna Panaci, judetul Suceava se ocupă cu creșterea bovinelor de lapte. Activitatea zootehnică a fost începută de către tatăl dumnealui, domnul Vasile Crucianu încă din anul 2005. Domnul Crucianu Adrian este tehnician veterinar de profesie, dar și inginer economic și iși dorește să dezvolte afacerea familiei, astfel încât aceasta să devină una cu adevarat generatoare de profit. Din 2011 este asociat unic la firma înființată în martie 2005 de către tatăl dumnealui, domnul Vasile Crucianu. În același an, 2011 domnul Crucianu Adrian a accesat masura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, iar în anul 2012 a accesat măsura 1.3.1 “Încurajarea activităților turistice” pentru construirea unei pensiuni agroturistice în localitatea Dragoiasa, comuna Panaci.
În prezent exploatația agricolă este formată dintr-o suprafață de 48,8 ha de teren, pășuni și fânețe permanente, situată în localitățile Sarul Dornei (10 ha) și comuna Panaci (38,80 ha) precum și un număr de 60 bovine, deține toate avizele de funcționare - Cod de exploataţie acordat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor– RO1497179001, Autorizaţie Sanitară Veterinară nr: 8222 din 12.04.2016 și se axează în principal pe creșterea bovinelor de lapte. Pentru creșterea competitivității exploataților agricole și dotarea cu utilaje și echipamente performante, domnul Crucianu Adrian , a participat la numeroase cursuri de formare profesională, târguri și expoziții atât în țară cât și în străinătate, iar în anul 2016 a accesat Submăsura 4.1 - „Investiții în exploatații agricole” în valoare de 150.000 euro, achizitionand urmatoarele : tractor agricol, presa baloti, masina de infoliat, remorcă de împraștiat gunoi grajd, cositoare posterioară, greblă de adunat fân, greblă de răvășit fân, motocositoare, cisternă vidanjă.
„În urma unui schimb de experiență în Germania – Hanovra la mai multe ferme de creștere a vacilor de lapte am încercat să copiem modelul, în sensul să renunțăm la vânzarea laptelui către procesatori și am înființat o secție de prelucrare a laptelui și producerea de brânzeturi, în special svaițer, deoarece localitatea Saru Dornei, sat Neagra Sarului, județul Suceava, este singurul loc din România unde datorită florei montane se poate produce acest sortiment fără a adăuga culturi lactice, investiţie care a contribuit la o mai bună desfăşurare a activităţii curente şi la creşterea productivităţii.”
Începand din anul 2019 am obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă “produs montan” pentru cinci sortimente de brânzeturi. Aceste produse sunt distribuite prin magazinul propriu din piata agroalimentară din Vatra Dornei, la pensiunea proprie și la alte pensiuni și restaurante din zonă.